Nositel Nobelovy ceny ocenil 2 studenty Farmaceutické fakulty UK za výzkum v oblasti farmacie

20.06.2017

V prestižní soutěži Cena Sanofi za farmacii odborná porota pod vedením nositele Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehna ocenila 2 studenty Farmaceutické fakulty UK - Mgr. Lukáše Lochmana a Mgr. Miloslava Macháčka, Ph.D.  

foto1Sanofi2017

Soutěž pro talentované studenty farmaceutických věd vyhlašuje Velvyslanectví Francie v Praze ve spolupráci se skupinou Sanofi od roku 2009. V rámci Ceny Sanofi za farmacii získávají každý rok autoři dvou nejlepších vědeckých prací měsíční stáž ve špičkové francouzské laboratoři a finanční prémii.

Druhý oceněný Mgr. Lukáš Lochman upoutal odbornou porotu výzkumem, jehož cílem je zrychlit a usnadnit diagnostiku různých onemocnění na bázi miniaturních senzorů, které umí pomocí fluorescence velmi přesně určit množství draslíku.

Mgr. Miloslav Macháček, Ph.D., který se v soutěži umístil na třetím místě, se věnuje fotodynamické terapii nádorových onemocnění. Jeho cílem je vyvinout nové fotosensitizéry, které by měly lepší vlastnosti, než ty, které jsou v současné době při léčbě využívané.

Slavnostní předávání cen proběhlo 16. června 2017 v Buquoyském paláci, sídle Francouzského velvyslanectví, za přítomnosti velvyslance Francie v České republice, Rolanda Galharaguea. Ocenění laureátům předal profesor Jean-Marie Lehn (na fotografii), vědec, který v roce 1987 společně se dvěma kolegy získal Nobelovu cenu za objev syntetických makrocyklických látek se selektivními vlastnostmi pro vazbu iontů a molekul.

Text: doc. PharmDr. Veronika Nováková, Ph.D., a prof. PharmDr. Petr Pávek, Ph.D.
Fotografie: Vladimír Šigut a autoři článku

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS