Farmaceuti na Festivalu vědy 2017

07.09.2017

Ve středu 6. září 2017 se v Praze na Vítězném náměstí uskutečnil již pátý ročník Festivalu vědy, vědecké laboratoře pod širým nebem. Návštěvníci (předpokládaná účast 15 000) se mohli hravou formou seznámit s technickými a přírodovědeckými obory. Mezi tradiční vystavovatele akce patří Univerzita Karlova, Česká zemědělská univerzita, České vysoké učení technické, Vysoká škola chemicko-technologická, Vysoká škola ekonomická v Praze, vybrané ústavy Akademie věd ČR, 3 střední školy a mnoho dalších.

FV_1FV_2FV_3FV_5FV_7FV_spolecneFV_6FV_4

Jedním z 82 stánků byl stánek Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy (FaF UK). Ten návštěvníkům přiblížil interaktivními ukázkami klíčových disciplín farmacie, jak vzniká léčivý přípravek a co všechno by měl správný farmaceut znát. Zájemci si tak mohli vyzkoušet poznávání léčivých bylin a drog, naplnit tobolky či vyzkoušet připravit gelový základ. Návštěvníkům byl také přiblížen princip chromatografie a ukázány jednoduché důkazové reakce. Kromě toho byli také seznámeni s působením některých přípravků (např. aktivního uhlí) a seznámeni s různými aplikačními pomůckami, jako jsou inhalátory, inzulinová pera či glukometry.

Věříme, že jsme FaF UK důstojně reprezentovali a přiblížili jsme činnost a poslání fakulty i farmaceutů širší veřejnosti. Závěrem bych ráda poděkovala všem studentům a zaměstnancům FaF UK, kteří se na akci podíleli a podporovali ji. Jmenovitě především studentům doktorského studia Mgr. Kateřině Breiterové (KFB), Mgr. Simoně Dvořáčkové (KSKF), Mgr. Juraji Martiškovi (KFT) a Mgr. Pavlu Jakubcovi (KACH), kteří FaF UK prezentovali přímo na Vítězném náměstí.

Text a fotografie: Mgr. Veronika Pilařová, Ph.D.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS