4. ročník Nábřeží vysokých škol se i přes chladné počasí vydařil

22.04.2017

Ve čtvrtek 20. dubna 2017 se na Tylově nábřeží v Hradci Králové uskutečnil již 4. ročník Nábřeží vysokých škol pod záštitou města Hradec Králové. Smyslem akce bylo přiblížit nejen vědeckou činnost hradeckých univerzit široké veřejnosti. I přes nezvykle velmi chladné počasí se akce zúčastnilo velké množství zájemců od dětí předškolního věku až po seniory.

Stánek Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy nabídl návštěvníkům zajímavý interaktivní program, kde byly představeny základní disciplíny farmacie. Zájemci mohli vyzkoušet rozeznat léčivé a jedované rostliny, ať už živé, či ve formě farmakognostických drog, naplnit želatinové tobolky na ruční plničce kapslí, provést jednoduchou chromatografickou separaci či základní důkazové analytické reakce. Návštěvníci byli také seznámeni s principem fungování aktivního uhlí a bylo jim vysvětleno a ukázáno, jak fungují antibiotika, a proč na některá onemocnění neúčinkují. Pro zájemce byl také k dispozici mikroskop, kde si mohli prohlédnout mikrobiologické a farmakognostické preparáty, nebo i například vodu z Labe. Součástí stánku byla také ukázka aplikačních pomůcek, zájemci si mohli nechat změřit tlak a také se poradit o svých lécích s klinickým farmaceutem.

Po celou dobu akce byla návštěvníkům promítána projekce o vzniku a vývoji léku doplněná o poster, který prezentaci podrobněji rozšířil.

IMG_0245BBB_5608BBB_5616BBB_5570BBB_5622BBB_5624BBB_5633IMG_0253IMG_0285

Součástí programu na pódiu, který doprovázel celou akci, byla taneční vystoupení studentů z Katedry tělesné výchovy a sportu, kde v párech zatančili směsici latinskoamerických tanců a čardáše s názvem „Včelaři to nemají lehké…“ a také předvedli hip-hopové číslo „Mimoní kampus“. Celý program potom zakončilo vystoupení kapely Válka snů, složené ze studentů Farmaceutické fakulty.

Věříme, že jsme Farmaceutickou fakultu UK důstojně reprezentovali a přiblížili jsme činnost a poslání fakulty i farmaceutů širší veřejnosti.

Závěrem bych ráda poděkovala všem studentům a zaměstnancům fakulty, kteří se na akci podíleli a podporovali ji, zejména: Mgr. Lucie Zelená, Mgr. Pavel Jakubec, Mgr. Juraj Martiška, Mgr. Žofie Trpělková, Mgr. Jan Vosátka, Mgr. Kateřina Breiterová, Mgr. Ondřej Janďourek, Ph.D., Mgr. Veronika Pilařová, Ph.D. Programu se dále zúčastnili studenti s tanečními vystoupeními pod vedením Mgr. Jany Bezouškové-Paulů a kapela PGS studenta Jana Stoniše Válka snů.


Text: Mgr. Veronika Pilařová, Ph.D.
Fotografie: Mgr. Sylva Novotná a Mgr. Veronika Pilařová, Ph.D.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS