Skupině Kardiovaskulární farmakologie a toxikologie (Katedra farmakologie a toxikologie) se ve spolupráci s kolegy z Katedry analytické chemie povedl zajímavý objev, kdy jako první dokázali, že metabolity flavonoidů tvořené mikroflórou v tlustém střevě mohou mít přímé a příznivé účinky na kardiovaskulární systém. Tento objev může pomoci vysvětlit nesoulad mezi celou řadou in vitro studií, které sice poukazují na příznivé účinky flavonoidů, ale v koncentracích, které nelze běžně dosáhnout příjmem potravy.
Smysl objevu ocenil prestižní časopis Molecular Nutrition & Food Research
(IF = 4.6), který článek v nedávné době přijal. Tento časopis je 4. časopisem v pořadí ze 123 v sekci „Food Science & Technology“, navíc z hlediska časopisů, které v této sekci vydávají i originální články, je vůbec na nejvyšší příčce (v pořadí první tři časopisy přijímají jen souhrnné články a kritické komentáře).
Text článku
Najmanová I, Pourová J, Vopršalová M, Pilařová V, Semecký V, Nováková L, Mladěnka P.
The flavonoid metabolite 3-(3-hydroxyphenyl)propionic acid formed by human microflora decreases arterial blood pressure in rat. Mol Nutr Food Res. 2016, in press
Fotografie
Autor textu: Prof. MUDr. Radomír Hrdina, CSc.
Grafika: Obálka časopisu Molecular Nutrition & Food Research, March 2016
Autorka fotografie: Mgr. Sylva Novotná