Tým analytických chemiků z Farmaceutické fakulty UK patří mezi světovou špičku

21.04.2016

Katedra analytické chemie a její výzkumná skupina ACG (Analytical Chemistry Group) z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové se zabývá vývojem a aplikací nových analytických metodik a postupů. Tým analytických chemiků pod vedením profesora Petra Solicha z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové patří mezi světovou špičku.

Série článků, které vydal časopis Univerzity Karlovy Forum (číslo 33 - 2016).

Když stavíte dům, nemůžete začít střechou

Analytická chemie je důležitá v mnoha oblastech přírodních věd. Má za úkol určit, které látky a v jakém množství se vyskytují v různých typech vzorků – např. v biologickém materiálu, potravinách, rostlinách, v životním prostředí, ale třeba i v léčivých přípravcích. Světové renomé za vývoj a aplikaci nových analytických metod si vybudoval tým analytických chemiků pod vedením prof. RNDr. Petra Solicha, CSc., z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové.
Celý článek…

Lidé si analytickou chemii představují jako kriminálku Miami

Patří mezi čtyřicet nejvlivnějších analytických chemiků do 40 let na světě. Řeč je o doc. PharmDr. Lucii Novákové, Ph.D., která před dvěma roky získala ocenění zahraničního časopisu The Analytical Scientist.
Celý článek…

Umění nacházet neviditelné / Odstranit nežádoucí

Buňky jsou vybíravé a nevpustí jen tak nějakou látku. Zda se léčivu podaří projít přes membránový transportér a zda bude schopno v buňce interakce, analyzuje v rámci spolupráce s farmakology doc. PharmDr. Hana Sklenářová, Ph.D. Specifikem hradecké laboratoře průtokových technik na katedře analytické chemie je využívání metody, která není až tak často rozšířena ve výzkumných, natož rutinních laboratořích. Jedná se o nízkotlaké průtokové techniky, konkrétně o sekvenční injekční analýzu.
Celý článek…

Z Hradce Králové na Havaj

Jak daleko je z Hradce Králové na Havajské ostrovy? Více než 12 000 kilometrů. Přesto je tato cesta jednoduchým vyústěním sbližování dvou na prvních pohled natolik různorodých oborů, jakými jsou farmacie a oceánografie. Právě projekt vývoje analytických metod na bázi průtokových metod, jimiž se zabývá SIA Group vedená prof. RNDr. Petrem Solichem, CSc., z Výzkumné skupiny analytické chemie, zavedl české vědce z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové až do dalekého Tichomoří.
Celý článek…

Analýza potravin, potravních doplňků a životního prostředí

Analytická chemie je rychle se rozvíjející obor, který musí nově vyvinutými metodami nabízet stále něco nového – rychlejší nebo citlivější stanovení, např. selektivnější a nové postupy úprav vzorků či detekce. V tomto oboru není jednoduché přijít s něčím opravdu převratným. Nyní se o to pokouší doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D., z FaF UK v Hradci Králové, jehož hlavním oborem je analýza potravin, potravních doplňků a životního prostředí pomocí on-line extrakčních chromatografických technik.
Celý článek…

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS