Proběhl seminář Po stopách zdraví a nemoci člověka a zvířat VI.

14.09.2016

Ve dnech 6. a 7. září 2016 proběhl v Brně již šestý ročník semináře Po stopách zdraví a nemoci člověka a zvířat. Akci pořádá Technické muzeum v Brně ve spolupráci se Společností pro dějiny věd a techniky, Národní lékařskou knihovnou a Českým farmaceutickým muzeem, střediskem Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové (FaF UK). Setkání, které je zaměřeno na historii a současnost medicíny, veterinární medicíny a farmacie, se zúčastnily čtyři desítky odborníků na danou problematiku z Česka a Slovenska.

zdravi_nemoc_plakatfoto1foto2

Během semináře bylo předneseno 23 příspěvků věnovaných dějinám zdravotnictví v oblasti výuky a vzdělávání, lékařské praxe, veterinární medicíny, lázeňství, lidového léčitelství, zdravotnictví a osvěty, muzejnictví a významným osobnostem medicíny, farmacie a veterinárního lékařství. Se svými přednáškami vystoupili také zástupci Farmaceutické fakulty UK: František Dohnal (Katedra sociální a klinické farmacie) s příspěvkem Obor válečná chirurgie v Československu let 1918–1939 (K 80. výročí otevření Ústavu válečné chirurgie při I. chirurgické klinice UK), Jan Babica (České farmaceutické muzeum, Katedra sociální a klinické farmacie) s přednáškou Teoretické problémy farmaceutického muzejnictví v Československu po 2. světové válce a Tomáš Arndt (Katedra sociální a klinické farmacie) s přednáškou Významné osobnosti z řad židovských farmaceutů z českých zemí od 18. do 20. století.

Příspěvky z letošního semináře i další studie budou v příštím roce publikovány v monografii edice Acta Musei technici Brunensis, která bude, stejně jako předchozí ročníky, dostupná v knihovně Českého farmaceutického muzea.

Abstrakta (dokument PDF)

Text: PharmDr. Jan Babica, Ph.D.
Fotografie: Alexandr Krátký

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS