Od farmacie k oceánografii – úspěch pod hladinou moře

26.01.2016

V letech 2013-2015 byl skupinou SIA group vedenou prof. P. Solichem z Výzkumné skupiny analytické chemie řešen česko–americký bilaterální projekt MŠMT VES Kontakt II LH – „Pokročilé analytické techniky pro oceánografii a monitorování životního prostředí“. Za americkou stranu na projektu spolupracovala pracovní skupina vedená prof. Chrisem Measuresem a prof. Jaromírem Růžičkou ze School of Ocean and Earth science and technology na  University of Hawaii at Manoa v Honolulu v USA, která se zabývá oceánografickým výzkumem stopových kovů v hlubinné mořské vodě ve volném oceánu. Dne 13. ledna 2016 proběhlo před sedmičlennou komisí oponentní řízení hodnotící průběh celého projektu - s klasifikací vynikající.

Jak má daleko farmacie k oceánografii? Určitě ne tak daleko jako z Hradce Králové do Honolulu (12050 km). Společný projekt se týkal vývoje analytických metod na bázi průtokových metod, kterými se dlouhodobě zabývá SIA group, a oceánografové je nově využívají pro svá měření v laboratoři na výzkumných lodích během několikatýdenních plaveb na volném oceánu.

Práce vycházela z dlouhodobé spolupráce SIA group s prof. Růžičkou a byla zaměřena na vývoj metod a přístrojů umožňující stanovení vybraných kovů – růstových markerů v mořské vodě. Díky spolupráci a zkušenostem obou skupin se povedlo vyvinout metody pro stanovení zinku a železa v koncentracích menších než nM v komplexní, a analyticky poměrně složité, matrici mořské vody. Tyto výsledky poskytly nové poznatky pro vývoj vysoce citlivých a selektivních průtokových analytických metod jak pro skupinu analytiků (prof. Petr Solich, doc. Dalibor Šatínský, doc. Hana Sklenářová, doc. Miroslav Polášek, PharmDr. Petr Chocholouš, dr. Burkhard Horstkotte a dr. Ivana Šrámková), tak i pro oceánografickou skupinu na Hawaii pracující na globálních environmentálních tématech souvisejících s klimatem a oceánem (CLIVAR) v rámci mezinárodního programu GEOTRACES.

Věříme, že se na Farmaceutické fakultě UK podaří i dále rozvíjet mezinárodní projekty spojené s řešením globální problematiky.

Obr1Obr2Obr3Obr4Obr9Obr10Obr6Obr7Obr8

Autor zprávy: PharmDr. Petr Chocholouš, Ph.D.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS