Kuks vzpomínal na zakladatele Českého farmaceutického muzea

01.03.2016

27. únor 2016 byl dnem, kdy se na Kuksu sešli přátelé a kolegové doc. Ruska, aby vzpomněli zásluh a práce této osobnosti české farmacie. O tomto našem učiteli a příteli bylo napsáno v poslední době dostatečně na to, abychom jeho zásluhy opět připomínali. Podle toho, jak jsme jej znali, by si to možná ani v takové míře nepřál.

Na setkání v kukském kostele Nejsv. Trojice nejprve promluvila a práci doc. Ruska připomněla současná vedoucí Českého farmaceutického muzea Mgr. Ladislava Valášková, Ph.D. Pak vystoupil současný děkan fakulty doc. Tomáš Šimůnek a nakonec se svou vzpomínkou vystoupil prof. Jaroslav Květina, první děkan naší fakulty a člověk, který společně s doc. Ruskem pomohl na začátku 70. let České farmaceutické muzeum založit.

Poté rozezvučel kukské varhany Václav Uhlíř, při jehož mistrovské interpretaci barokní i současné hudby jsme si mohli každý v duchu zavzpomínat na doc. Ruska, na chvíle, které jsme s ním strávili, a které se, bohužel, již nevrátí.

Pane docente, naposled děkujeme za vše a budeme na Vás vzpomínat jako na člověka, který nás svým odborným a kulturním rozhledem velmi obohatil, a také jako na člověka, který nás při diskusích a dlouhých hovorech dokázal svým typickým suchým humorem vždy rozesmát.

Foto1Foto2Foto3Foto4Foto5Foto6Foto7

Autor textu: Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.
Autor fotografií: PharmDr. Martin Dočkal, www.apatykar.info

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS