Barevnost tří generací v Galerii Na Mostě

22.06.2016

Galerie Na Mostě  - Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové hostila v průběhu června pozoruhodnou výstavu „Tři generace ze slováckých Strážovic“.

Výstava byla slavnostně otevřena vernisáží v pondělí 20. června 2016 za účasti proděkana fakulty prof. PharmDr. Alexandra Hrabálka, CSc., četných hostů a za hudebního doprovodu slováckých melodií v provedení MUDr. Josefa Macely a znamenitého polyinstrumentalisty Jiřího Beneše. Profesor Hrabálek přivítal vystavující výtvarné umělce s potěšením, že zavítali do Hradce Králové z Moravy, z míst ležících blízko jeho rodiště. Úvodní slovo přednesla paní Jitka Válková, organizátorka kulturních akcí na Kyjovsku a kurátor Galerie Ing. Jiří Soukup zavzpomínal na vznik myšlenky uspořádat tuto výstavu.

BBB_3394BBB_3411BBB_3417BBB_3446BBB_3424BBB_3400

Na úvodním panelu výstavy návštěvníci najdou portréty a charakteristiky vystavujících výtvarných umělců, počínaje velkou osobností umění Ladislavem Schovancem (1941) žijícím v Paříži. Jeho inspirací je Bible a řád přírody. Může se pyšnit titulem Velký mistr umění ve Středozemí, je nositelem mnoha dalších poct.

Sára Urbanová (1977) představuje živou přírodu v rozměrných linorytech, krajinu okolí Strážovic ve výrazných sjednocených plochách v technice akvarelu.

Klára Válková (2000) zvládá bravurně malbu i na textiliích, kresbu pastelem i technicky náročný vícebarevný linoryt. Překvapující je věk a umělecká nádhernost této talentované umělkyně.

Každý z vystavujících představuje devítičlenný výběr ze svého díla. Výstava potrvá v Galerii Na Mostě do 8. července 2016.

Autor textu: Ing. Jiří Soukup
Autorka fotografií: Mgr. Sylva Novotná

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS