Výtvarný umělec Oldřich Tlustoš vystavuje v Galerii Na Mostě

01.10.2015

V úterý 29. září 2015 proběhla na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Galerii Na Mostě slavnostní vernisáž výstavy Oldřicha Tlustoše – návrhy mincí, medaile, kresby, obrazy, uspořádaná k umělcovu jubileu 80 let života.

Proděkan fakulty Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc. přivítal přítomné a zdůraznil význam galerie pro kulturnost prostředí a šíření dobrého jména fakulty. Doc. Dr. Věra Němečková z Ústavu historie Filozofické fakulty UHK vyzdvihla význam Oldřicha Tlustoše pro českou a evropskou medailérskou tvorbu a vysoce hodnotila široký rozsah umělcovy tvorby. Svým vystoupením přispěl i předseda Unie výtvarných umělců v Hradci Králové Dr. Josef Bavor.

Vernisáž obohatil také vynikající hráč na kytaru – Petr Fiala, ředitel ZUŠ Habrmanova. Jeho virtuosní hra se velmi dobře snoubila s vystavenými díly Mistra Tlustoše.

Zazněly rovněž pozdravy ředitele Galerie moderního umění Dr. Tomáše Rybičky a primátora statutárního města Hradec Králové MUDr. Zdeňka Finka, který ocenil především to, že autor svým dílem přispívá k pozitivnímu obrazu města v české veřejnosti. V rámci výstavy bylo uvedeno i jedinečné hodnocení umělce dřívějším ředitelem Galerie moderního umění Dr. Josefem Sůvou.

V dalším byla ing. Jiřím Soukupem připomenuta příslušnost Oldřicha Tlustoše k historické avantgardě královéhradecké skupiny Horizont, jejíž význam je dodnes připomínán. Kromě ostatní bohaté tvorby byl připomenut obraz reprodukovaný na současné Tlustošově výstavě na Hradě s názvem „Koulař“, poukazující na dobrý vztah Oldřicha Tlustoše k atletice. Proto také vznikla medaile ke 110 letům atletiky v Hradci Králové. Jiný obor výtvarné tvorby Oldřicha Tlustoše je grafika prezentovaná na pozvánce 14. zastavením Křížové cesty, která je v úplnosti vystavena jako úvod na současné zahajované výstavě. Soubor byl vydán v edici Kruh Sekcí Spolku sběratelů a přátel exlibris v Hradci Králové.

Fotografie

P9290670P9290676P9290672P9290667P9290686P9290694P9290700P9290658P9290659

Autor článku: Ing. Jiří Soukup
Autor fotografií: Mgr. Sylva Novotná

 

 

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS