Kravatové a motýlkové uzle Na Mostě

25.11.2015

Vpodvečer 23. listopadu 2015 proběhla na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové v Galerii Na Mostě vernisáž výstavy. Bylo to jako obvykle v pondělí, ale námět zářil skvělou neobvyklostí. Byla totiž zahájena výstava kravatových a motýlkových uzlů s názvem „Matematika a extravagance ruku v ruce". V programu galerie se vedle osvědčených mistrů výtvarného umění představují i začínající tvůrci, umělci různých výtvarných oborů i námětové výstavy v širokém rejstříku. Dle vyjádření Luďka Menčíka, předsedy Bow Tie Clubu zde takováto výstava ještě nebyla, ani žádná jiná obdobně zaměřená. V jeho blízkosti byl i Ondřej Rabiňák. Již rok je světovým rekordmanem v rychlosti vázání motýlků, je také objevitelem nového kravatového uzlu nesoucí jeho jméno.

BBB_1370BBB_1366BBB_1337BBB_1349BBB_1382BBB_1377

Jazyk vzorců kravatových uzlů vymysleli a poprvé publikovali na sklonku 20. století teoretici z Univerzity v Cambridge Thomas Fink a Yong Mao.  A tak není divu, že výstava byla uspořádána v součinnosti s Katedrou matematiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové, zastoupené Doc. Mgr. Dušanem Bednaříkem, Ph.D. Někteří návštěvníci měli v souladu s námětem výstavy nevšední kravatové uzly, studenti farmacie motýlky. Pozornost tématu věnovali i představitelé Farmaceutické fakulty UK v čele s prof. PharmDr. Alexandrem Hrabálkem, CSc. Kromě kravat a motýlků se objevil i slavnostní plastron doplňující žaket herce Klicperova divadla Hynka Pecha, který přednesl úryvky z knihy Jiřího St. Gutha – Jarkovského.

V úvodním slovu přiblížil početným návštěvníkům vernisáže postup vázání uzlů Mgr. Ladislav Dvořák. Pro výstavu připravil přes půl stovky ukázek vázání uzlů. Uvedl i jejich název a vzorec geometrie vyjadřující postup jejich vázaní. Na výstavu jste srdečně zváni.

Autor článku: Ing. Jiří Soukup
Autor fotografií: Mgr. Sylva Novotná

 

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS