Královéhradecká Farmaceutická fakulta na Vědeckém jarmarku

14.09.2015

Ve středu 9. září 2015 v Praze proběhl již 15. ročník Vědeckého jarmarku, akce pod širým nebem s cílem přiblížit vědu hravou a interaktivní formou především středoškolákům a žákům základních škol.

Stánek Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové (dále jen FaF UK) nabídl návštěvníkům krátkou exkurzi do farmacie a jejích profilových disciplín, jako je farmakognosie, farmaceutická technologie, farmaceutická chemie a kontrola léčiv. Interaktivní formou si zájemci mohli vyzkoušet rozeznat rozličné léčivé byliny, které jsou stále hojně využívány, rozebrat čajovou směs, naplnit želatinové tobolky na ruční plničce kapslí. Návštěvníci také mohli nahlédnout do tajů kontroly léčiv prezentované tenkovrstevnou chromatografií a jednoduchými kapkovacími reakcemi a moderních trendů ve farmaceutické analýze. Po celou dobu akce byla návštěvníkům promítána videoprojekce mapující vznik a vývoj léku od rostliny či nové chemické entity, přes jeho formulaci do léčivého přípravku až po jeho vydání farmaceutem. Tato projekce byla doplněna o poster, který podrobněji rozšířil promítanou projekci.

Kromě osmi fakult Univerzity Karlovy se představilo také České vysoké učení technické, Česká zemědělská univerzita, Vysoká škola chemicko-technologická, vybraná pracoviště Akademie věd ČR a další pracoviště, či střední školy, které 13 000 návštěvníků nabídly také pestrý program (více na www.vedeckyjarmark.cz).

Věříme, že jsme FaF UK důstojně reprezentovali a přiblížili jsme činnost a poslání fakulty i farmaceutů laické veřejnosti. Závěrem bych ráda poděkovala všem studentům a zaměstnancům FaF UK, kteří se na akci podíleli a podporovali ji.

Fotografie

DSCN3516DSCN3486DSCN3482DSCN3460DSCN3465DSCN3476DSCN3472DSCN3473DSCN3494DSCN3477DSCN3491DSCN3499

Video reportáž

 

 Autor textu a fotografií: Mgr. Veronika Pilařová

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS