Oprava Hospitalu Kuks České farmaceutické muzeum neomezí

06.01.2014

V současnosti se realizuje obnova hospitalu v rámci projektu Kuks – Granátové jablko. Stavební práce probíhající v celém areálu provoz Českého farmaceutického muzea nijak neomezí a zájemci mohou muzeum bez obav navštívit. Jeho expozice navazuje na dodnes zachovanou oficínu lékárny milosrdných bratří a seznamuje veřejnost s vývojem farmacie od 18. do 20. století. Návštěvníkům představuje interiéry lékáren z období baroka, klasicismu i funkcionalismu, pomůcky používané pro přípravu léků v lékárnách i modernější stroje pro jejich hromadnou průmyslovou výrobu, ukázky historických léčiv rostlinného, minerálního i živočišného původu a další exponáty. Nejen děti mají možnost vyzkoušet si v prostředí „moderní“ lékárny z 20. století výrobu tablet, pilulek nebo čípků. Návštěvníci ocení také širokou nabídku muzejního obchůdku, který nabízí suvenýry i odbornou lieraturu. Letošní novinkou jsou bylinné kapky Kouzlo apatyky, jejichž výrobou muzeum navázalo na tradici výroby lihového bylinného extraktu v lékárně milosrdných bratří. Receptura kapek, upravená odborníky z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, vychází z receptáře milosrdného bratra Quida Diera z roku 1746.

 

České farmaceutické muzeum, středisko Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, sídlí v budově kukského hospitalu od roku 1972. Svým působením připomíná sociálně-zdravotnickou tradici tohoto místa: hospital sloužil jako zaopatřovací ústav pro staré potřebné muže a jako nemocnice pro pacienty z okolí. Odbornou péči nemocným poskytovali členové Hospitálského řádu sv. Jana z Boha (milosrdní bratři), který v Kuksu působil v letech 1743 až 1938. Do jejich zdravotnického působení patřil i provoz hospitální lékárny U Granátového jablka, která vyráběla léčivé přípravky pro pacienty hospitalu i obyvatele okolních vesnic.

Od svého vzniku se muzeum neustále rozvíjí. V roce 2001 došlo k rozšíření expozice, poslední velkou změnou byla instalace mobiliáře pražské Dittrichovy lékárny z 19. století v roce 2009. Příští rok bude zpřístupněna nová rozsáhlá expozice zachycující vývoj průmyslové výroby léčivých přípravků.

České farmaceutické muzeum můžete navštívit od úterý do neděle od 9 do 17 hodin.

 

Kontakt:
ČESKÉ  FARMACEUTICKÉ  MUZEUM
Vedoucí: Mgr. Ladislava Valášková, Ph.D.
Zřizovatel: Farmaceutická fakulta UK, Heyrovského 1203, 500 05 Hradec Králové
Expozice: Hospital Kuks, 544 43 Kuks

www.ceska-apatyka.cz

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS