10. jubilejní ročník soutěže Věda je krásná přináší několik ocenění na půdu Farmaceutické fakulty

17.12.2018

Že věda není jen o odborných článcích, pipetování, baňkách a křivulích, se můžete přesvědčit například prostřednictvím fotografické soutěže Věda je krásná“, jež se zrodila na půdě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. První kolo proběhlo již v roce 2009 (tehdy jako ještě jako interní) a každoročně se opakuje – letos se tedy konalo jubilejní 10. kolo.

Soutěž je určená všem studentům a zaměstnancům Univerzity Karlovy, kteří mohou přispívat do několika soutěžních kategorií. Hodnocení příspěvků má na starost odborná komise, ve které jsou nejen osobnosti české vědy, ale také profesionální světoznámí čeští fotografové. Každoročně se sejdou až stovky soutěžních příspěvků, ale pouze několik z nich je oceňováno na předních místech.

MachacekMachacek-permineralizovane-drevo-ArizonaMachacek-Dinosauri-kost-UtahPokornaPokorna-snimek

Vyhlášení výsledků proběhlo 11. prosince 2018 při příležitosti předvánočního koncertu PřF UK ve Velké aule Karolina v Praze. Vyhlášení se účastnili i soutěžící z Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Bc. Linda Pokorná, studentka druhého ročníku studijního programu Farmacie zaslala dva příspěvky – „Zubní kaz“ a „Apoptóza,“ se kterým se umístila na 1. místě v kategorii „Vědecká ilustrace a virtuální příroda“. Druhý soutěžící, tentokrát z řad akademických pracovníků byl RNDr. Miloslav Macháček, Ph.D., který se již loni umístil na prvním místě v kategori „Vědecká fotografie“, letos soutěžil se dvěma příspěvky v kategorii mikrofotografie – seriál snímků „Permineralizované dřevo - stejné a přeci tak odlišné“ a mikrofotografii „Prastarý mravenec,“ a se dvěma příspěvky v kategorii vědecké fotografie – seriály snímků „Marmota flaviventris (svišť žlutobřichý)“ a „Temná strana minerálů“. A právě s poslední jmenovaný příspěvek zaujmul porotu natolik, že se Dr. Macháček umístil nejen na 1. místě v kategorii „Vědecká fotografie“, ale byl oceněn jako Absolutní vítěz celého jubilejního ročníku. Snímky s popisky můžete nalézt na stránkách soutěže Věda je krásná.

Oběma našim kolegům srdečně blahopřejeme!

Text: prof. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph.D.
Fotografie: MUDr. Petra Sušická, Miloš Pokorný, Bc. Linda Pokorná, RNDr. Miloslav Macháček, Ph.D.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS