Cenu Josefa Hlávky pro rok 2017 získal PharmDr. Lukáš Opálka, Ph.D.

06.12.2017

Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, nejstarší česká nadace, byla Josefem Hlávkou založena již v roce 1904. Od té doby, mnohdy s dramatickými přestávkami, se jí prostřednictvím udílení Cen Josefa Hlávky daří podporovat vynikající studenty pražských vysokých škol, talentované mladé vědce a umělce. Medaile Josefa Hlávky dostávají nestoři, zakladatelé a další významné osobnosti českých vysokých škol za celoživotní dílo. Slavnost s předáním ocenění se koná vždy před státním svátkem 17. listopadu.

Na zámek Josefa Hlávky v Lužanech u Přeštic se 16. listopadu 2017 sjely desítky studentů i vědců a oslavily společně vítěze letošních cen. Krátce po poledni položili hosté kytice u hrobky Josefa Hlávky na přeštickém hřbitově. Předávání ocenění za rok 2017 proběhlo pak na zámku v sále Českého kvarteta. Závěr odpoledne patřil koncertu v zámecké kapli.

Mezi oceněnými tradičně nechyběli zástupci Univerzity Karlovy. Tentokrát jich Cenu Josefa Hlávky, určenou talentovaným studentům, kteří prokázali výjimečné schopnosti a tvůrčí myšlení ve svém oboru, získalo celkem dvanáct.

Mezi oceněnými byl také zástupce Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové - PharmDr. Lukáš Opálka, Ph.D.,  který se zabývá syntézou ceramidů a vyvinul zcela unikátní syntézu lidských acylceramidů nezbytných pro naše přežití v suchozemském prostředí. Během studia byl členem týmu v několika grantech GAUK GA ČR. Nadále spolupracuje s českými i zahraničními výzkumnými skupinami.

23_lidi4_predstavenstvo5_oceneni6_vsichni

Text: iForum, https://iforum.cuni.cz
Fotografie: Vladimír Šigut, https://iforum.cuni.cz

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS