Zahrada léčivých rostlin v Hradci Králové je v zimě oázou barev

Zdroj: Zpravodajství ČTK (zpravodaj ČTK Tomáš Kučera) | Datum zveřejnění: 12.02.2019


Zahrada léčivých rostlin při Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy (FaF UK) v Hradci Králové pěstuje přes 1000 druhů, včetně více než 300 tropických. Skleníky s tropickými rostlinami jsou vytápěné asi na 25 stupňů Celsia. Některé nyní kvetou, lze tam najít třeba i citronovník s dozrávajícími plody.

"Momentálně je období, kdy se zahrada připravuje na sezonu, je čas výsevu jednotlivých léčivých, okrasných či tropických rostlin. Nyní je také prostor pro mezinárodní výměnu semen v rámci Indexu seminum mezi botanickými zahradami, které se účastníme," řekla ČTK vedoucí zahrady Anežka Chlebková. Od roku 2005 je zařízení součástí Unie botanických zahrad ČR. Zahrada slouží především k praktické výuce budoucích farmaceutů, od dubna do října je přístupná zdarma veřejnosti.

Zahrada o celkové rozloze 2,5 hektaru leží mezi univerzitním areálem a Brněnskou ulicí poblíž Pajkrovy flošny. Kromě pěstební plochy pod širým nebem jsou součástí areálu také budovy, skleníky, altán, jezírka, včelí úly a chodníky. "Když odečteme zastavěnou část a komunikace, tak zahrada má okolo dvou hektarů," řekla ČTK Chlebková.

Venkovní část, kudy od roku 2017 vede naučná stezka farmacie, byla před čtyřmi lety podle revitalizačního plánu rozdělena do dvou hlavních výukových systémů. V botanickém je asi 300 léčivých rostlin seřazených podle čeledí a ve fytoterapeutickém přes 180 rostlin podle léčebného využití. "Některé léčivé rostliny jsou jednoleté, dvouleté, některé krátkověké, některé nepřežijí holomráz. Proto se musí pravidelně doplňovat, na záhony se vysazují v druhé polovině května," řekla ČTK Chlebková. Kromě ní se na chodu zahrady podílejí čtyři zahradnice a jeden technický pracovník.

Zahrada léčivých rostlin vznikla v Hradci Králové v roce 1970, rok po založení hradecké FaF UK. Původně byla na pronajatém sousedním pozemku, kde mají nyní hasiči moderní stadion pro výcvik a požární sport. Na současné místo byla přemístěna v roce 1992. Bývala tu skládka a v části také staré zahradnictví. V roce 2000 byla postavena nová moderní budova s výukovými skleníky. Od poloviny roku 2014 prochází botanická zahrada velkou proměnou. Po dostranění náletových dřevin zahradníci vysadili nové a ve spolupráci s magistrátem dala zahrada v roce 2017 strhnout objekty bývalého zahradnictví a odstranit jejich základy. Výuková budova se skleníky včetně technologií v roce 2018 prošla výraznou rekonstrukcí. Součástí je také Sbírkový skleník s tropickými rostlinami, který je uspořádaný terasovitě a jako jediný je přístupný veřejnosti. V zahradě je rozárium tvořené přibližně 600 růžemi téměř v 80 odrůdách. Vzniklo díky daru od mezinárodní francouzské společnosti a soukromých dárců.

Zahrada má letos v plánu dokončit francouzskou zahradu tvořenou živými plůtky z buxusů. V budoucnu chce například doplnit sbírku pivoněk, která zatím sčítá přes 60 odrůd. Zahrada léčivých rostlin je od roku 1992 samostatným pracovištěm při FaF UK.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS