Světový úspěch hradeckých vědců

Zdroj: Hradecký deník | Autor: Petr Vaňous | Datum zveřejnění: 14.12.2018


Velký průlom v boji proti tuberkulóze učinili vědci z hradecké Farmaceutické fakulty. Jejich patent teď míří do světa. „Hradecký“ lék by na lékárnické táře mohl být za deset let.

Ročně se na celém světě tuberkulózou nakazí deset milionů lidí. U půl milionu z nich však organismus nereaguje na současnou léčbu. Těmto pacientům by v budoucnu mohl od choroby pomoci lék, který by stavěl na výzkumu vědců z královéhradecké Farmaceutické fakulty. „V tomto týdnu se nám po dlouhých letech bádání podařilo prodat látky, které jsou jednoznačně proti tuberkulóze účinné a v budoucnu by mohly sloužit v účinnější léčbě tuberkulózy,“ uvedl proděkan fakulty Jaroslav Roh.

VÝZKUM ZAČAL PŘED PĚTATŘICETI LETY
Vývoj účinných látek trval desítky let. „S výzkumem látek na bázi pětičetných heterocyklů účinných v boji proti tuberkulóze jsme začali v roce 1983. A jsem rád, že po těch takřka čtyřiceti letech jsme se dostali až do této fáze, která je velkým úspěchem hradeckých vědců,“ nechal se slyšet dlouholetý děkan Farmaceutické fakulty a současný hradecký primátor Alexandr Hrabálek. Sám byl i dlouho vedoucím vědeckého týmu zabývajícího se vývojem potenciálních antituberkulotik na bázi zmíněné struktury. Jeho úlohu teď zastává jeho žák Jaroslav Roh.

Sám Jaroslav Roh považuje prodání patentu za velký úspěch. Výzkum však jeho tým i tým jeho předchůdce zavedl nesčetněkrát do slepé uličky. „Antituberkulotiky na zmíněné bázi se na fakultě zabýváme od osmdesátých let minulého století. Nicméně takto účinné látky se nám podařilo objevit zhruba před deseti lety. Od té doby je stále rozvíjíme a vylepšujeme,“ uvedl Jaroslav Roh, který už ani nepočítá, kolik se za tu dobu vyhodilo zkumavek. Jen za posledních deset let Jaroslav Roh napočítal 150 listů A4 popsaných látkami, jež se zkoušely, ale sítem úspěchu neprošly. „Museli jsme projít stovkami slepých uliček, abychom se dostali do fáze, ve které jsme dnes,“ uvedl proděkan s tím, že pokud se látky, které farmaceutická fakulta v tomto týdnu „vyslala“ do světa, ujmou, prvního léku s hradeckou stopu by se pacienti mohli dočkat za deset let. „Avšak i v této fázi je to velký úspěch. Nestává se často, že by po světě koloval lék s českým rodokmenem,“ připomněl Jaroslav Roh trnité cesty, které k vývoji nového léku vedou.

PO STOPÁCH HOLÉHO
Nejznámější česká stopa ve farmacii pochází od profesora Antonína Holého. „I jeho léky na virová onemocnění typu HIV či hepatitidy byly nakonec vyvinuty v USA. Od toho jsme však zatím daleko, ale tím, že podepsali smlouvu, tak jsme na slibném začátku cesty, která snad převede náš výzkum do praxe,“ uvedl Jaroslav Roh s dodatkem, že nyní nastává fáze, kdy bude nadnárodní farmaceutická firma na základě hradeckého patentu dál látky testovat. „Zatím jsme je testovali jen na myších. A na další testování, které se pohybuje v řádech milionů a v případě úspěšného pokračování až miliard dolarů, nemáme prostředky. Nyní bude následovat několikaleté testování, zda to, co jsme vymysleli, nejenže zabíjí původce tuberkulózy, ale nemá mimo jiné nežádoucí vedlejší účinky či neinteraguje s jinými léčivy,“ uvedl Jaroslav Roh.

ZRÁDNÁ MIGRACE
Někteří lidé považují nemoc, která o život připravila Franze Kafku, Jiřího Wolkera nebo George Orwella, za vymýcenou. Její nebezpečí však stále hrozí. A souvisí i s aktuální otázkou migrace. „Nebavíme se však pouze o migraci nelegální, ale i o legální v podobě rozvinuté turistiky. Velké ohnisko tuberkulózy je například v Indii, Číně i v Ruské federaci,“ doplnil informace Jaroslav Roh, který i přes velký úspěch, za kterým stojí desítky vědců i studentů, neusíná na vavřínech a dál hledá další cestičky, jak porazit tuto chorobu.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS