Lékárníci zvou na výstavu „Jak šel čas lékárnou“

Zdroj: kultura21.cz | Datum zveřejnění: 28.05.2018


V prostorách Vlastivědného muzea pro Vysoké nad Jizerou a okolí bude 24. května 2018 zahájena výstava mapující historii lékárenství. Návštěvníkům nabídne zajímavý průřez dějinami farmacie od dob staré apatyky až po moderní současnost.

Výstavu zahájí zajímaví hosté nejen z oblasti farmacie, mezi jinými i předseda České farmaceutické společnosti a proděkan pro vnější a mezinárodní vztahy Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D nebo Mgr. Jiří Kotlář, bývalý viceprezident a dlouhodobý člen představenstva České lékárnické komory. Vernisáž proběhne 24. 5. 2018 od 16 hodin v prostorách velké galerie Vlastivědného muzea.

Interaktivní expozice seznámí malé i velké návštěvníky s historií lékáren U Černého medvěda, U České koruny nebo již zrušené lékárny v Železnici. Představí zajímavý příběh lékárnické rodiny Husákových, kteří byli v 50. letech minulého století vězněni komunistickou zvůlí a cennou sbírku obrazů rodiny lékárníků Káblíkových. Popíše vzdělávání lékárníků a přiblíží složité právní předpisy ve farmacii nebo vývoj od historických receptů až po e-recept. Návštěvník se bude moci na chvíli stát lékárníkem, zkusit si vyrobit svou vlastní mast, odhalit tajemství bylinek nebo se seznámit s obalovou historii léků.

Výstava je celoroční, potrvá až do května 2019. V průběhu roku zde rovněž proběhnou komentované prohlídky na různá témata počínaje problematikou e-receptů až po přípravu léků v lékárně, jejich objednávání atd. Více informací najdete na: www.vysokenadjizerou.cz/jak-sel-cas-lekarnou/a-1341/p1=1062

Česká lékárnická komora dbá, aby její členové vykonávali své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a způsobem stanoveným zákony a řády komory. Zaručuje odbornost svých členů a potvrzuje splnění podmínek k výkonu lékárnického povolání. Posuzuje a hájí práva a profesní zájmy svých členů, stejně tak chrání jejich profesní čest.
 

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS