Vážky a jazz podle Marka hostí Galerie na mostě

Zdroj: Mladá fronta DNES | Datum zveřejnění: 11.01.2017


HRADEC KRÁLOVÉ Patrick Marek, který vloni získal jazzového Oscara, tedy cenu americké Asociace jazzových novinářů za nejlepší fotografii roku, představí své snímky v královéhradecké Galerii na mostě, výstava začíná dnes v 16 hodin a potrvá do 10. února.
Ve výstavních prostorách hradecké Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy se poprvé uvede jeden z nejrespektovanějších českých fotografů specializujících se na svět velkých pódií, jazzu a vážek. „Tedy vlastně na světy dva, zdánlivě nespojitelné. Podobně jako Jekyll a Hyde, dvě osobnosti v jedné, přes den stojí ponořen do zátočin a bažin a čeká na záběr vážky, ale večery tráví ve světle reflektorů. Markova tvorba spojuje tichou nostalgii k řádu přírody s fascinací z expresivity a neodhadnutelnosti jazzu. Obě témata zachycuje od konce 90. let,“ vykládají organizátoři.
Markovy záběry přebírají domácí i zahraniční časopisy a servery, kupříkladu Bass Player dal na titul snímek Avishai Cohena. Dále ho znají čtenáři periodik Jazz Japan, Modern Drummer, Rock & Pop, Barák, Harmonie i MF DNES. Spolupracuje s řadou zahraničních festivalů i významných domácích přehlídek. Markovy snímky – jak ze světa hudby, tak z přírody – jsou v mnoha publikacích. Fotografie vážky mu vynesla čtvrté místo v soutěži časopisu National Geographic.
Je zakladatelem a porotcem soutěže Jazz World Photo. Loňskou cenu americké Asociace jazzových novinářů dostal jako teprve čtvrtý Evropan.
 

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS