Botanická zahrada léčivých rostlin nabízí zajímavá poznání

Zdroj: Týdeník HRADEČÁK | Datum zveřejnění: 24.04.2017


Botanická zahrada léčivých rostlin (BZLR) je zařízením Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové, která pěstuje léčivé rostliny pro pedagogické a výzkumné účely. V areálu o ploše 2,5 ha je na venkovních záhonech vysázeno 250 druhů léčivých rostlin, 60 okrasných a na 30 užitkových, např. česnek, cibule, paprika, dýně... Ve skleníkové části je na 240 druhů dalších léčivých, ale i subtropických a tropických rostlin – pepřovník černý, vavřín, pravá vanilka, bavlník nebo ananas... Roste zde i na 30 druhů jedovatých rostlin. V areálu botanické zahrady a ve výukových sklenících studenti v praktické části vysokoškolského studia prohlubují své znalosti z farmaceutické botaniky, v poznávání léčivých rostlin, ale i toxikologii, aby mohli úspěšně složit zkoušky z předepsaných předmětů.

 „Naše zařízení je členem Unie botanických zahrad České republiky a jsme zapojeni i do mezinárodní výměny semen léčivých rostlin, což nám umožnilo získat a napěstovat rostliny např. z Kanady, Rumunska, Francie, Anglie, Itálie, ale i ze Sibiře i dalších zemí“, vysvětluje vedoucí BZLR ing. Anežka Chlebková.

Zahrada je pro veřejnost otevřena zdarma ve všední pracovní dny od dubna do října. Už v dubnu pokvetou pivoňky, na záhoncích označených informacemi o léčivé rostlině mohou návštěvníci rozšířit své znalosti a poučit se, co vše příroda pro zdraví nabízí. V červnu bude nádhera podívat se na růže. Ve spolupráci s prestižní francouzskou růžařskou společností Mailland je v botanické zahradě malé rozárium s kolekcí 300 růží v 50 odrůdách. Všechny růže jsou označeny popisky s názvem růže a její unikátní denominací. Na 600 těchto „maillanských“ růží ve třech odrůdách bylo vysazeno v Jiráskových sadech na soutoku Labe a Orlice.

Ve sbírkovém skleníku rozkvetl Catharanthus roseus – českým názvem katarant růžový. Nádherné květy jsou opravdu růžové a obdivuje je i ing. Anežka Chlebková. 

Náhodě není ponecháno ani opylení rostlin a květů, ve spolupráci s Českým svazem včelařů v Hradci Králové je na pozemku BZLR včelín s devíti úly.

Karel Zubatý je vedoucím včelařského kroužku Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína, který se v Botanické zahradě léčivých rostlin  stará o včelín.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS