Ulricha včera získal profesor Květina

Zdroj: Mladá fronta DNES | Datum zveřejnění: 31.03.2016


HRADEC KRÁLOVÉ Hradecké Výroční ceny za rok 2015 už znají své laureáty. Představitelé města je ocenili při včerejším slavnostním galavečeru v sále Muzea východních Čech v Hradci Králové.
Laureátem prestižní ceny Dr. Františka Ulricha za celoživotní dílo, udělované jednou za dva roky, se stal zakladatel Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, profesor Jaroslav Květina. Jeho nejvýznamnějším počinem, kterým proslavil Hradec po celém světě, je vytvoření koncepce klinické farmacie.
Cena Primus inter pares (První mezi rovnými) udělovaná každoročně za dlouhodobé výsledky v oblasti sportu, kultury či vědy má letos dva držitele. Stali se jimi malíř a ilustrátor řady odborných lékařských publikací Josef Bavor a architekt Zdeněk Vašata, který se podílel na výstavbě řady budov a sídlišť ve městě. Událostí roku, o které rozhodli hlasováním obyvatelé Hradce, se stala rekonstrukce a otevření Bílé věže. Renesanční památka prošla náročnou rekonstrukcí za 53 milionů korun bez daně.
Hradeckou múzou za největší kulturní počin se stala herečka Pavlína Štorková, nyní už členka Národního divadla v Praze, která se s hradeckým Klicperovým divadlem loni rozloučila rolí Taťány v inscenaci Evžen Oněgin. Primátorovu cenu za studentskou práci převzal mladý vědec Rafael Doležal, Sportovní cenu desetibojař Jan Doležal. Fotogalerii laureátů přineseme zítra.
 

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS