Tradiční mezinárodní výstavu exlibris najdete v galerii Na Mostě – letos po pětatřicáté

Zdroj: Hradecký deník | Datum zveřejnění: 21.04.2016


Hradec Králové – Třicátý pátý ročník výstavy s názvem Žeň českého a slovenského exlibris In memoriam Václava Ruska je v současnosti k vidění v královéhradecké galerii Na Mostě Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy.
Zakladatel přehlídky, Václav Rusek, našel při studování dějin farmacie ve starých lékárnických knihách mnoho knižních značek. Postupně přišel na to, že hodně vypovídají o jejich vlastnících. Začal je sám sbírat a odtud pak už nebylo daleko k vystavování.
Stávající prezentace čítá na 150 exlibris s nejrůznější tématikou a v nejrozmanitějším provedení. Sešli se na ní, jak název vypovídá, čeští i slovenští autoři. „Jsem velmi rád, že kdysi založená tradice stále žije a nadále se rozvíjí. Kvalita toho, co zde nyní nabízíme, je vynikající,“ řekl děkan Farmaceutické fakulty Tomáš Šimůnek. „Prezentace se mi líbí. Zastoupení zúčastněných autorů je hodně zajímavé,“ zhodnotila návštěvnice Blanka Marešová z Hradce Králové. O techniku tvorby exlibris je stále zájem. A tak není divu, že by se měl letos v září uskutečnit v Hradci Králové sjezd jeho sběratelů s mezinárodní účastí.
 

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS