První letošní výstavu ovládla v galerii Na Mostě Morava

Zdroj: Hradecký deník | Datum zveřejnění: 15.01.2016


Hradec Králové – Svoji letošní první výstavu zahájila tento týden v pondělí také galerie Na Mostě královéhradecké Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy.

Do 4. února je tu k vidění Výběr z tvorby z Moravskoslovenského pomezí výtvarníka a exlibristy Milana Boudy z Uherského Brodu, z období let 2002 až 2012. Autor se v té době zabýval kromě drobné grafiky a exlibris kolážemi a jim podobnými technikami.

„Jsem rodák z Uherského Brodu, kde mám ateliér. Odtud jsem k vám přicestoval s mojí manželkou. V Hradci Králové vystavuji pravidelně v rámci společných prezentací přátel exlibris. Tentokrát jsou tu k vidění moje koláže a další práce, které jsem pojmenoval hříčky. Vystaveno je tady přes třicet prací včetně malých exlibris. Najdete tu například hru s nastříhaným papírem poskládaným do tvaru plastiky obdařenou textem. Co se týče vašeho města, pří příliš dobře ho neznám, ale líbí se mi Velké náměstí s jeho památkami. Zaujalo mě souhvězdí věží na jednom místě – Bílá věž a chrám sv. Ducha. Zdejší prostředí musí být pro umělce zajímavé a značně inspirující,“ svěřil se Milan Bouda.

„Těší mě, že jako rodilý Moravan, pocházím z Velkých Karlovic, mohu u nás v galerii přivítat téměř svého krajana. Člověk se rád vrací mezi své lidi, zvlášť, když jsou šikovní a schopní,“ řekl proděkan hostitelské Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek.

Výtvarníci často říkají, že se malování věnují od mládí. Milanu Boudovi pomáhal v jeho tvorbě Mikuláš s Ježíškem. S bratrem dostávali vždy v tomto období náčrtníky, čtvrtky, pastelové a vodové barvy i tempery. V současné době jsou jeho díla zastoupena v soukromých sbírkách v tuzemsku i v zahraničí. Našli byste je například v Tokiu nebo v Singapuru. Jeho grafikou se pyšní Muzeum moderního umění Andy Warhola v Medzilaborcích na Slovensku.

„Je velmi hodný, umělecký nadaný, ale v životě nepraktický. Přesto jsme spolu pětačtyřicet let,“ zhodnotila Boudova manželka Marie. Výstava potrvá do 4. února.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS