Novoročenky z archivu sběratele Rudolfa Príbyše najdete v hradecké galerii Na Mostě

Zdroj: Hradecký deník | Datum zveřejnění: 19.02.2016


Hradec Králové – Přibližně dvě stě novoročenek od čtyřiceti různých autorů je do 24. února k vidění v královéhradecké galerii Na Mostě v prostorách Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy. Již potřetí tady byla uspořádána in memoriam výstava s názvem Novoročenky ze sbírky Rudolfa Príbyše.
„Od odchodu mého manžela se tato výstava koná již potřetí. Jinak je to sedmatřicátá prezentace od té první, kterou můj muž připravil. Jednak byl spoluzakladatelem hradeckého sběratelského spolku a pak byl také známý coby sběratel a tvůrce novoročenek a grafiky, i když ne na takové úrovni, jako například někteří další hradečtí autoři. Výstavy, které následovaly, jsme už dělali společně. Dnes jsou tady vystaveny novoročenky známých i neznámých autorů,“ řekla při vernisáži manželka Rudolfa Príbyše Jaroslava Príbyšová.
„Novoročenky pocházejí z Príbyšovi domácí sbírky, která jich čítala velké množství plných krabic. Jejich výstava se stala jakousi tradicí, pokaždé jsou tady vystaveny jiné. Nejdříve byly historické od roku 1932 do roku 1945, obdobnou koncepci jsme pojali vloni a také letos. U každého z vystavujících autorů najdete povídání o tom, jakou další tvůrčí činnost vykonává. Letos tady najdete novoročenky z celé České republiky a ze Slovenska,“ řekla za autory výstavy Marie Rumlarová.
 

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS