Navázali spolupráci v oblasti odborné činnosti

Zdroj: Hradecký deník | Datum zveřejnění: 21.04.2016


Kooperace Farmaceutické fakulty UK a Biskupského gymnázia Bohuslava Albína slaví úspěchy. Dvě studentky se zaskvěly v přehlídce

Hradec Králové – Pod vedením učitelů a studentů doktorského studia z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové – Doc. Vávrové, Mgr. Moniky Kopečné a Mgr. Zuzany Rania Hruškové – vypracovaly studentky Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína v Hradci Králové své studentské práce, se kterými se začátkem dubna zúčastnily soutěžní přehlídky okresního kola Středoškolské odborné činnosti.
Neobyčejně potěšitelné je, že Barbora Kuttichová, studentka 3. ročníku gymnázia, zde se svou prací „Syntéza potenciální bronchodilatační látky a její in vitro testování“ (vedoucí práce Zuzana Rania Hrušková) obsadila první místo a Lenka Vencovská s prací „Studium prostupu antivirového léčiva brincidofoviru do kůže“ (vedoucí práce doc. Vávrová a Mgr. Monika Kopečná) místo třetí.
Oběma studentkám blahopřejeme a přejeme jim hodně úspěchů v krajském kole,kam obě postoupily. Budeme jim držet palce a přát vše nejlepší – citlivou porotu, pohodu při vystoupení, ale především postup do celostátního kola.
Jejich školitelkám a vedoucím pak fakulta vyslovuje poděkování za to, že i přes své vysoké pracovní vytížení na fakultě byly schopny nalézt dostatek času, který věnovaly studentkám gymnázia, aby je seznámily s tím, co znamená dělat vědu na špičkové vysoké škole. Taková aktivita je hodná následování nejen proto, že znamená významné zviditelnění fakulty v regionálním rozsahu (doufáme, že prozatím), ale především podporuje zájem mladých lidí o vědeckou činnost a dokáže jim velmi smysluplně vyplnit jejich volný čas a rozšířit jejich poznání v oblastech, do kterých by jinak pravděpodobně vůbec nedosáhli.
Byli bychom velmi rádi, kdyby se na fakultu obrátila i vedení dalších středních škol a další studenti z Hradce Králové a okolí, neboť z výše uvedených výsledků je vidět, že Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy má co nabídnout, že věda zde pěstovaná je kvalitní a atraktivní a může mladým lidem poskytnout nejen neobvyklé využití volného času, ale i řadu adrenalinových zážitků, neboť to s sebou úspěšná realizace vlastních nápadů vždy přináší.

 Autor: Alexandr Hrabálek

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS