Fotografie z etapové cesty k Araratu a ještě o kousek dál

Zdroj: Hradecký deník | Datum zveřejnění: 18.11.2016


Hradec Králové – Výstava fotografií s názvem S kolem kolem Araratu hradeckého rodáka a občana prof. Jaroslava Drštaty zahájila tento týden královéhradecká Galerie Na Mostě Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy. Prezentace tu potrvá do 9. prosince. Společně s tím tu byla slavnostně pokřtěna a uvedena na trh Dršatova kniha Na kole do Jeruzaléma a ještě kousek dál.„Zachycuje sedmiletou cestu na kole z Čech k Rudému moři, která vedla jejího autora čtrnácti zeměmi v sedmi na sebe navazujících etapách. Na cestě byl v letech 2005 až 2011.
Knížka vznikala po celou dobu, co byl Jaroslav v zahraničí. Vedl si cyklistický deník a nakonec sepsal svůj cestopis. Obsahuje více než tři stovky fotografií. Vydali jsme jej během dvou měsíců,“ řekla za vydavatele Helena Rezková.
„Myslím si, že by si knihu mohli přečíst zájemci, kteří jsou přiměřeně mému věku, to znamená nynější šedesátníci.
Když jsem vyjel na cesty, bylo mi tehdy dvaašedesát.
Abych to uvedl na pravou míru, vždy jsem cestoval v dobách mé dovolené, takže to nebylo v jednom kuse. Moje jízda začala pokaždé tam, kde skončila ta předešlá. Nejprve jsem přišel s myšlenkou, dojet do Istambulu, podívat se na Turka, zajímám se o totiž o historii a zeměpis.
Znamenalo to pro mě, že uvidím místa, která mi něco říkají. Nijak jsem se nepřipravoval, dával jsem si pozor zejména na to, abych měl v pořádku kolo, zásoby potravin a deset kilo zavazadel. Samozřejmě nesměl chybět, spacák a stan,“ zavzpomínal Jaroslav Dršata.
Zahájení výstavy se těšilo mimořádnému zájmu. Galerie zaznamenala touto akcí největší účast za celý letošník rok.
 

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS