Uvažte si kravatu podle matematického vzorce

Zdroj: Hradecký deník | Datum zveřejnění: 25.11.2015


Hradec Králové – Výstava kravatových uzlů s názvem Matematika a extravagance ruku v ruce je od tohoto týdne až do 8. ledna příštího roku k vidění v galerii Na Mostě na královéhradecké Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy. Připravena byla ve spolupráci s Katedrou matematiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové.
„Sbírat kravaty jsem začal někdy kolem roku 2000. Tehdy vyšla kniha dvou teoretických fyziků Thomase Finka a Yonga Maoa z univerzity v Cambridge, kteří vymysleli jazyk vzorců kravatových uzlů a publikovali ho ve slavné knize „The 85 ways to tie a tie“ – Osmdesát pět cest, jak si uvázat kravatu, která vyšla na sklonku dvacátého století. Je v ní hodně matematiky a já jsem matematik. Začal jsem se o tyto styly zajímat právě z tohoto důvodu. Na druhou stranu jsem se narodil v rodině krejčího, a tak bych měl k módě a stylu oblékání nějaký genový vztah mít. Tyhle dvě oblasti mého zájmu se protnuly. Jsem rád, že mohu více méně mapovat uzlový překotný vývoj. Každý měsíc se na internetu nějaký nový objeví,“ řekl autor výstavy Ladislav Dvořák, který pochází z Velkých Hamrů u Tanvaldu. S galerií Na Mostě dlouhodobě spolupracuje, uspořádal tady několik výtvarných výstav.
Od doby vydání zmíněné knihy vývoj uzlů neuvěřitelně pokročil. Nemine měsíc, aby se na kravatových internetových portálech neobjevil nový. Tvoří se mimo jiné užším koncem kravaty, na hotových uzlech se ještě vytvářejí náplety, nebo se udělají dva uzly pod sebou. Můžete je vyrobit i na dvou na sobě položených kravatách.
„Patřím mezi starší generaci, která bych vychovávána v tom duchu, aby se oblékala, jak se do společnosti sluší. Rád nosím kravatu i motýlka, musel jsem si na ně, ale zvykat. Kdysi mě naučil herec Vladimír Pucholt vázat „Americký uzel“. To jsem byl ještě jako horník v učení a jenom jsem snil, že někdy budu hercem. Tenkrát, protože jsem měl na krku špatně uvázanou kravatu, mi řekl: „Pojď sem, ukážu ti, jak se správně váže. Od té doby jsem to uměl,“ zavzpomínal člen hereckého souboru hradeckého Klicperova divadla Hynek Pech, který výstavu spoluuvedl.
„O výstavě jsem se dozvěděl od pana profesora, který rozesílal mail s pozvánkou. Zajímá mě struktura vázání motýlků a kravat. Výstava mi přišla zajímavá, a tak jsem se přišel podívat,“ zhodnotil student farmaceutické fakulty Lukáš Slatinský z Valče u Třebíče.
 

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS