Na Mostě: slovenský exlibris

Zdroj: Mladá fronta DNES | Datum zveřejnění: 12.11.2015


HRADEC KRÁLOVÉ V hradecké Galerii Na Mostě Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy je k vidění poutavá výstava drobné grafiky - exlibris z díla Víťazoslava Chrenka ze slovenského Hlohovce. Grafická tvorba ze Slovenska se tu vystavuje u příležitosti přehlídek tvorby novoročenek a Žní českého a slovenského exlibris, ale autorská výstava sousedního umělce bývá zcela výjimečná. Expozice vyplynula z aktivní spolupráce autora s galerií.
Víťazoslav Chrenko se narodil v roce 1952 v Trnavě, vystudoval pedagogiku na Univerzitě Cyrila a Metoděje v Nitře. Po krátkém učitelském působení prohluboval své vzdělání a pracoval jako terapeut ve věznici. Vedle svého otce Viktora se od roku 1997 věnoval organizaci mezinárodní výtvarné soutěže v tvorbě knižní značky - exlibris dětí od 6 do 15 let. Soutěž se léty stala světově proslulou kulturní akcí. Po otcově smrti pracuje jako předseda odborné poroty dětské soutěže. Soutěž ho přivedla i k vlastní tvorbě grafiky, v níž sklidil řadu uznání i úspěchů. Zkušenosti předává obětavě dál a vede tvůrčí dílnu mladých tvůrců.
Vlastní dílo zaměřuje do oblasti litografie. Náměty exlibris volí s ohledem na zájem objednavatele i jako výpověď o vlastníku knižní značky. Náměty nachází v dominantách měst, symbolech zájmové činnosti, povolání či ve významu jména majitele. Jeho exlibris pro Galerii Na Mostě má dominantu v klenutém mostě z dávných dob. Autor v expozici představuje na osm desítek grafických lístků, výstava se těší zájmu návštěvníků z daleka i z blízka, studentů i zaměstnanců fakulty. Potrvá do 20. listopadu.
 

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS