Kdo ví, jak si vázal kravatu rejdař Onassis?

Zdroj: Mladá fronta DNES | Datum zveřejnění: 29.12.2015


Galerie Na Mostě ve Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy Hradec Králové drží tradici zajímavé autorské a námětové výstavy, jako jsou žně českého a studentského exlibris, umělecké novoročenky a PF, práce studentů, zaměstnanců i jejich dětí. Občas galerie vybočí z tohoto rámce, což dokládá současná výstava kravatových uzlů nazvaná Matematiky a extravagance ruku v ruce, za níž stojí i Katedra matematiky Přírodovědecké fakulty hradecké univerzity. Autor je Ladislav Dvořák z Velkých Hamrů.

Zájem o novou disciplínu vázání kravatových uzlů vzbudili teoretičtí fyzikové Thomas Fink a Young Mao na Univerzitě Cambridge. Vymysleli jazyk vzorců, který publikovali v knize The 85 ways to tie to tie, která vyšla na konci 20. století a která vzbudila celosvětový zájem. Nové uzly vznikají jako varianty základních geometrií, některé po důkladné teoretické přípravě, jiné náhodně. Třeba Aristoteles Onassis, řecký loďařský magnát, nedokončil klasický uzel a ledabyle přehodil zbývající konec kravaty dopředu. A vznikl nový uzel. Vynalézavosti se meze nekladou a na internetových stránkách se často objevují novinky ve vázání.

Příbuznou kapitolou geometrie kravatových uzlů je vázání motýlků, které má na zřeteli rychlost tvorby uzlů. Při vernisáži předvedl své mistrovství Ondřej Rabiňák, který 18. listopadu 2014 dosáhl výsledku uvedeného v Guinessově knize světových rekordů. S rekordmanem přijel z Prahy i předseda českého Bow Tie Clubu (sdružení občanů s vášní pro motýlky) Luděk Menčík. Závěr výstavy patří osobnostem, které nosily motýlky, k nimž patří například František Palacký, Jindřich Fügner, Marlen Dittrichová, Mark Twain i pohádkový Ferda Mravenec. Výstava, která dává potěšení i poučení, potrvá do 8. ledna.

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS