Den Zentivy 2014: Nejen o Higgsově bosonu

Přednáška

Téma 2014: Nejen o Higgsově bosonu

Jiri_Dolejsi.pngdoc. RNDr. Jiří Dolejší, CSc.

Čtvrtek 13.3.2014 od 14 hodin
Nová posluchárna Farmaceutické fakulty UK
v Hradci Králové, Heyrovského 203, Hradec Králové
 

Program

  • Co je nového v Zentivě
  • Farmakovigilance / Mgr. Lukáš Pachman
  • Nejen o Higgsově bosonu / doc. RNDr. Jiří Dolejší, CSc.
  • Diskuse, občerstvení

Motto

"Proč je věda důležitá? Protože je pokračováním a realizací nádherné, povzbuzující a odměňující nejdříve dětské a pak dospělé zvídavosti a naplněním života od mládí do stáří; protože je charakteristickou součástí naší civilizace, na které doslova visí náš běžný život. Stačí se podívat kolem sebe a představit si, jak by vypadal náš svět bez elektřiny. Připouštím, že naše civilizace může zkolabovat, ale nedokážu si představit, že by se vědy a jejích výsledků dobrovolně zřekla. Využívat výsledky vědy a nepodporovat ji (včetně „nepraktického“ základního výzkumu) mi nepřijde jako ekonomické, ale jako parazitické." Doc. RNDr. Jiří Dolejší, CSc.


Doc. RNDr. Jiří Dolejší, CSc.

Od roku 2009 je ředitelem Ústavu částicové a jaderné fyziky MFF UK, do roku 2014 byl předsedou akademického senátu MFF UK. Zabývá se fenomenologií a experimentálním studiem srážek jader při vysokých energiích, výukou a popularizací fyziky.

Doc. Dolejší je erudovaným teoretikem v částicové a jaderné fyzice, ale má zároveň velmi blízko k experimentům v této oblasti. Je autorem nebo spoluautorem více než stovky vědeckých prací. Svým zaměřením na fyziku srážek těžkých iontů významně přispěl k rozvoji spolupráce MFF UK s Evropským centrem jaderného výzkumu CERN, kde je aktivním členem experimentu ATLAS na urychlovači LHC. 

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS