Granty a projekty

Vliv tradičních a netradičních způsobů zpracování masa hospodářských a volně žijících zvířat na výskyt nově hrozících alimentárních virových, bakteriálních a parazitárních agens ve finálních produktech

Cílem projektu bude posoudit rizika konzumace masa, včetně zvěřiny, a vybraných druhů masných výrobků konzumovaných bez dostatečně bezpečného opracování z hlediska přítomnosti podmíněně patogenních mykobakterií se zoonotickým potenciálem, vybraných virových (noroviry, virus hepatitidy A a E) a parazitárních (Toxoplasma gondii) původců alimentárních onemocnění. Bude posouzen vliv jednotlivých kroků technologického opracování při výrobě a přípravě takových produktů na výskyt vybraných agens ve finálních produktech. Současně budou porovnány parametry výroby dosahované v masozpracujícím závodě a při tradičních postupech výroby v domácích podmínkách. Budou připraveny certifikované metodiky pro detekci těchto nově hrozících patogenů v různých matricích a případně navrženy změny v technologických postupech a další opatření při zpracování masa, včetně zvěřiny, s cílem zabránit výskytu vybraných agens ve finálních produktech.

Číslo: QJ1210113

Období: 01.04.2012 - 31.12.2016

Poskytovatel: Ministerstvo zemědělství - Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 „KUS“

Hlavní řešitel: Hrabálek Alexandr prof. PharmDr., CSc. - Katedra organické a bioorganické chemie

Celkový objem financí: 0,00 Kč

Interní řešitelé

Hlavní řešitel: prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc. - Katedra organické a bioorganické chemie, FaF HK

© 2023 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS