Granty a projekty
Vliv tradičních a netradičních způsobů zpracování masa hospodářských a volně žijících zvířat na výskyt nově hrozících alimentárních virových, bakteriálních a parazitárních agens ve finálních produktech
Cílem projektu bude posoudit rizika konzumace masa, včetně zvěřiny, a vybraných druhů masných výrobků konzumovaných bez dostatečně bezpečného opracování z hlediska přítomnosti podmíněně patogenních mykobakterií se zoonotickým potenciálem, vybraných virových (noroviry, virus hepatitidy A a E) a parazitárních (Toxoplasma gondii) původců alimentárních onemocnění. Bude posouzen vliv jednotlivých kroků technologického opracování při výrobě a přípravě takových produktů na výskyt vybraných agens ve finálních produktech. Současně budou porovnány parametry výroby dosahované v masozpracujícím závodě a při tradičních postupech výroby v domácích podmínkách. Budou připraveny certifikované metodiky pro detekci těchto nově hrozících patogenů v různých matricích a případně navrženy změny v technologických postupech a další opatření při zpracování masa, včetně zvěřiny, s cílem zabránit výskytu vybraných agens ve finálních produktech.
Číslo:
QJ1210113
Období:
01.04.2012 - 31.12.2016
Poskytovatel:
Ministerstvo zemědělství - Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 „KUS“
Hlavní řešitel:
Hrabálek Alexandr prof. PharmDr., CSc. - Katedra organické a bioorganické chemie
Celkový objem financí:
0,00 Kč
Interní řešitelé
Hlavní řešitel: prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.
- Katedra organické a bioorganické chemie, FaF HK