Analýza potravin

Cílem předmětu je seznámit posluchače se základními chemickými, instrumentálními a mikrobiologickými metodami kontroly kvality potravin včetně platné legislativy.

Sylabus předmětu

  • Kontrola jakosti potravin v intencích platné legislativy.
  • Odběr a metody úpravy vzorků potravin před analýzou.
  • Stanovení vody a sušiny. Stanovení minerálních látek.
  • Stanovení bílkovin a aminokyselin.
  • Stanovení sacharidů, stanovení tuků, kalorická hodnota.
  • Aditiva v potravinách a metody jejich stanovení.
  • Vitamíny v potravinách– jejich význam a stanovení.
  • Kontaminující látky v potravinách (PCB, těžké kovy, mykotoxiny) – metody jejich detekce a stanovení.
  • Identifikace geneticky modifikovaných potravin.
  • Mikrobiologická kontrola jakosti potravin.
  • Senzorické zkoušky potravin.

Literatura

  • Stanovení konzervancií v potravinách metodou CZE.
  • Stanovení těkavých složek potravin metodou GLC.
  • Senzorické hodnocení vybraných potravin.
  • Stanovení chininu metodou sekvenční injekční analýzy v nápojích.
  • Exkurze v akreditované laboratoři.

© 2019 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS