Nejlépe vaří v Menze UK v Hradci Králové

Menza Univerzity Karlovy, Hradec Králové

Pátý ročník Kuchařské soutěže o nejlepší menzu zná vítěze a studenty Univerzity Karlovy může těšit, že vítězství je „doma“!

Nejlepší jehněčí kotletky totiž umějí v Menze Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Menzu najdete jen pár minut chůze od Farmaceutické fakulty UK v areálu Kolejí Na Kotli.

Dne 21. května 2019 dopoledne se kuchyně Makro Akademie ve Stodůlkách krásně rozvoněla, nad rendlíky a pekáči se převaloval omamný závoj páry a chuťové buňky dostávaly neodolatelné impulsy. Osm dvoučlenných týmů profesionálních kuchařů se právě pustilo do vaření v rámci soutěže, kterou od roku 2014 pořádá účelové zařízení Koleje a menzy Univerzity Karlovy.

Menza Univerzity Karlovy, Hradec Králové

Letos se do přípravy jídel vedle týmů z Univerzity Karlovy v Praze, Hradci Králové a Plzni zapojily i dvojice z Technické univerzity v Liberci, Žilinské univerzity v Žilině, Univerzity Komenského v Bratislavě, Technické univerzity v Košicích a Studentenwerk Dresden. Šlo tedy o soupeření vskutku mezinárodní a prestižní, protože kuchaři se na soutěž připravují dlouho dopředu. Za pět let svého trvání se posunula na špičkovou úroveň; zdaleka nestačí soutěžit pouze s nadšením a přijít jen takříkajíc „z ulice“.

Letošní soutěžní menu se skládalo z úpravy jehněčího hřebínku, hlavní surovinou pro moderní bezmasý pokrm byl chřest a bezlepkový dezert musel obsahovat bílý jogurt.

Menza Univerzity Karlovy, Hradec Králové

Zaslouženého uznání a titulu absolutních vítězů za hlavní chod s masem se dostalo týmu z Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Kuchařky Eva Novotná a Jiřina Zámečníková předložily porotě k posouzení Jehněčí kotletky pečené do růžova pod mátovou krustou s topinamburovým pyré s pečenou mrkví a chřestem v seně, jak zněl přesný název pokrmu. „Oceňuji výkon těchto dam, které se již chystají do důchodu. Z jejich účinkování v soutěži je znát, že vaření v menze je jejich celoživotním koníčkem. Pro mě je jejich vítězství na konci jejich profesního života nevšedním zážitkem,“ neskrýval dojetí Jiří Macoun, ředitel Kolejí a menz Univerzity Karlovy.

Za Krémové rizoto ze zeleného a bílého chřestu s lupínky parmazánu si odvážejí ocenění kuchaři z košické univerzity. Doma, na Univerzitě Karlově v Praze zůstala cena za Mango-jogurtový dezert na oříškovém plátu, jogurtová zmrzlina a omáčka z pomerančů a máty.

Převzato z časopisu iForum, https://iforum.cuni.cz

© 2020 Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | O webu a cookies | Kentico CMS